Soft pink

DIY sommertop

En weekendmorgen, kastede jeg mig over et lidt lettere syprojekt, og ville dele med jer, hvordan I selv kan lave en sød sommertop. 🙂 Denne er lavet i en str. 38, og er til et brystmål på 90cm. På mit mønster, har jeg allerede lagt den ekstra vidde til, der skal bruges, så hvis du har et brystmål der er enten større eller mindre, end 90cm, har jeg allerede lavet udregningerne for dig, så du simpelthen bare lægger de resterende cm til, eller trækker dem fra. Altså, hvis du har et brystmål på 85cm, trækker du bare 5cm fra det mål, jeg giver dig længere nede i ‘opskriften’. 🙂

Det skal du bruge:

Mønsterpapir

Redskaber: Målebånd, lineal, blyant, nåle, saks

Min. 50cm stof (ikke strækstof, gerne bomuld)

2 ruller elastiksytråd, eksempelvis denne

Alm. sytråd

Symaskine

Overlocker (ikke et krav)

Start med at lave dit mønster. Mit mønster måler 58cm i bredden og 30cm i længden, den ene side i bredden lægges mod fold, så dit klippede stykke stof vil måle 116cm (dette mål lægger du til eller trækker fra, hvis dit brystmål er større eller mindre end 90cm. Hvis dit mål er 85, trækker du 5cm fra på en hel, og altså 2,5cm fra på en halv, som er din mønsterdel). Længden af blusen er helt op til dig. 🙂

Læg 1cm sømrum på alle sider af dit mønster, bortset fra den siden, der ligger til fold på stoffet. Herefter kan du lægge dit mønster på stoffet og klippe det.

Herefter overlocker du de to lange sider af dit stof, og bukker det 1cm ned på vrangsiden, hvor du stikker det fast på din symaskine, så du får en pæn oplægning. Har du ikke en overlocker, folder du 0,5cm x 0,5cm, og stikker det fast 1mm fra kanten af din oplægning på vrangsiden.

Denne del, kan være lidt besværlig, og kræver, at du prøver dig frem med en klipperest du ikke skal bruge til noget. Elastikken skal rulles på din spole i hånden. Nogle maskiner kræver at elastikken ikke må være strukket ud rundt om spolen, og andre kræver at elastikken bliver spændt helt ud, når den rulles på spolen. Prøv dig frem, og se hvad der fungerer til din maskine.

Når du har rullet tråden på spolen, sættes den i maskinen og trækkes ind gennem første del, men ikke skær tråden over, som når du tråder normalt. Herefter tråder du maskinen med en alm. sytråd, og tråder din nål. Når dette er gjort, drejer du på håndtaget, så din nål på maskinen, kommer ned og fanger elastiktråden, og får den med op. Træk lidt i elastikken, så du har noget at holde i, når du begynder at sy.

Sæt din stinglængde op, min er sat på 4. Dette gør, at du får stoffet til at rynke når du laver dine stikninger.

Så kan du begynde at lave dine stikninger. HUSK ikke at hæfte ende, men bind en holdbar knude på over og undertråd i stedet, når du får stoffet ud af maskinen. I stedet for at klippe tråden hver gang du når enden, kør så i et s-mønster, til du skal tråde din spole på ny. Hver gang du når enden, træk lidt elastiktråd fra spolen når du vender, inden du begynder på næste række. Ved at sy skiftevis fra den ene til den anden side, får du et mere pænt og jævnt rynk.

Sådan skulle det gerne se ud fra vrangsiden.

Så er det tid til at lukke den bagpå. Her bruger du alm. undertråd og ikke elastik, og stinglængden er sat ned til det normale. Du starter med at lægge blusen vrang mod vrang, og stikker 1cm inde. Jeg bruger i alt 2cm sømrum bagpå, selvom jeg kun har lagt 1cm til, da jeg ikke vil have at blusen glider ned. Når du har syet første søm, klipper du sømrummet ned til 0,5cm.

Nu lægger du så blusen ret mod ret, og syr en fransk søm 1cm inde. På denne måde er der ingen grimme, synlige kanter, men alt inde i blusen er blevet pænt afsluttet.

Derefter er du faktisk færdig, og du mangler bare at stryge din bluse. Damp vil få elastikken til at trække sig en smule mere sammen, og dine oplægninger skal stryges pæne og glatte. 🙂

Jeg håber at min lille guide var til at forstå, men skriv endelig, hvis du har nogle spørgsmål, så vil jeg hjælpe dig så godt jeg kan! God arbejdslyst 😀

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Soft pink